KEK COKLAT ATKINS - PHASE 1


Siapa kata masa diet kat Phase 1 ni xleh makan kek? Haip!! Mestilah boleh.. kita kan diet Atkins. Walaupon diet ni agak strict, tapi banyak juga benda yang kita leh makan. Asalkan kita leh lupakan nasi, mee, bihun, roti, buah-buahan, dan mende-mende manis.

Arini, saya kasi idea wat kek coklat. Mesti korang dah mengidam nak makan kek dan coklat kan? Meh try resepi ni..

BAHAN-BAHAN:

  •  
  • sudu besar unsalted butter
  •  
  • sudu kecil esen vanila
  • biji telur

CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan oven pada suhu 180degC
2. Griskan bekas untuk kek.
3. Cairkan coklat, butter dan air secara double boiler. Kacau-kacau untuk pastikan ia bergaul sebati. Ketepikan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul telur dengan mixer pada HIGH set sampai jadi buih pekat (pukul lebih kurang dalam 6min). Kemudian turunkan mixer setting ke MEDIUM, masukkan splenda dan pukul selama 1 min.
5. Campurkan coklat cair tadi ke dalam bekas telur tadi. Dan gaulkan sebati.
6. Masukkan dalam bekas kek dan bakar selama 40-45min.
7. Kalau nak best lagi, tambahlah whipped cream kat atasnya. Yummy!

Sebiji kek ini boleh dipotong 12 slices.

Maklumat Nutrisi (per slice tidak termasuk whipped cream):
Net carbs 3.5g; fibre 1.9g; Calori 159.3kcal; fat 15g; protein 4.5g

Decadent Chocolate Cake

Sumber inspirasi : community.atkins.com


0 comments:

Post a Comment